Zoeken
Menu

Wat is Google for Jobs?

Google for Jobs is het gratis vacatureplatform van Google dat getoond wordt als een extra sectie in de zoekresultaten wanneer mensen zoeken naar vacatures. Het toont vacatures van zowel vacaturebanken als van bedrijfswebsites. Compleet met details als salarisindicatie en of het een fulltime of parttime baan betreft. Vervolgens kan je zo doorklikken naar de desbetreffende vacature voor meer informatie.

Door alle vacatures te bundelen op één plek kunnen werkzoekenden snel en gemakkelijk relevante functies vinden. Vaak bij bedrijven in de buurt en zónder eerst door alle vacaturebanken te snuffelen. Snel en makkelijk. Dus daar wil je ook met jouw vacatures tussen staan.

Hoe krijg je je vacature op Google for Jobs?

Je kunt je vacature op Google for Jobs in Nederland krijgen via vacaturebanken of via je eigen site:

  • Via vacaturebanken
    Er zijn verschillende bekende vacaturesites aangesloten bij Google for Jobs in Nederland. Denk aan Indeed, de Nationale Vacaturebank, LinkedIn, Jobbird en Monsterboard. Door je vacature daar te plaatsen, wordt ‘ie haast automatisch ook opgenomen in Google for Jobs.
  • Via je eigen site
    Als je wat meer controle wilt over je vacatures, dan kun je je vacaturepagina ook zelf bij Google for Jobs aanbieden. Dat gaat op basis van structured data. Of om precies te zijn: op basis van JobPosting schema markup. Die voeg je toe aan je vacaturepagina en Google doet de rest. Hoe dat werkt, lees je hier.

Zo haal je het maximale uit je vacature op Google for Jobs

Wil je zo snel mogelijk de juiste kandidaat vinden? Met onderstaande tips zorg je ervoor dat jouw vacature op Google for Jobs beter zichtbaar is.

1. Vul alle velden in

Op de meeste vacaturesites moet je alle informatie al invullen die Google for Jobs gebruikt voor hun listings. Maar voeg je zelf die structured data toe op je website? Zorg dan dat in ieder geval dat je de volgende items invult:

  • Functietitel
  • Bedrijf
  • Locatie
  • Type dienstverband (fulltime, parttime of stage)
  • Omschrijving van de functie
  • Publicatiedatum (en einddatum als je die hebt)
  • Salaris (aanrader)
  • Kun je nog meer invullen? Doen! Daardoor begrijpt het systeem je vacature beter en wordt ‘ie beter zichtbaar bij relevante mensen.

2. Gebruik duidelijke functietitels

De functietitel is misschien wel het allerbelangrijkste als je de zichtbaarheid van je vacature wil vergroten. Dat is namelijk waar mensen naar zoeken. Doe dus vooral even een zoekwoordenonderzoek om te checken wat de meest gangbare naam is.

Ook goed om te weten: Google accepteert geen andere termen in de functietitel. ‘Online marketeer gezocht’ of ‘Vacature: Online Marketeer’ werken dus niet. En ‘Online Marketeer Amsterdam’ ook niet. Gewoon ‘Online Marketeer’ of eventueel ‘Junior Online Marketeer’ wel.

3. Vermeld de locatie

Google for Jobs toont vooral lokale vacatures. De meeste werkzoekenden willen namelijk in de omgeving werken. Zorg er dus voor dat de locatie vermeld is in de structured data (zie ook tip 1) en neem het ook duidelijk op in de vacaturetekst.

Gebruik hierbij een specifieke plaatsnaam. Dingen als ‘Omgeving Rotterdam’ of ‘Nederland’ zijn te vaag en algemeen en helpen je vacature niet om extra goed zichtbaar te worden. Laat staan dat er vaker op geklikt wordt.

4. Benoem het salaris

Het is niet verplicht, maar wel een aanrader om een salarisindicatie op te nemen in je vacature. Zowel op een vacaturesite als op je eigen werken-bij website. Salaris is namelijk belangrijk voor veel werkzoekenden en dus rankt Google vacatures met salarisindicatie vaak ook beter in de job search dan vacatures zonder salarisindicatie.

5. Dien een sitemap in

Google for Jobs toont alleen actieve vacatures. Door je sitemap in te dienen in Search Console wordt je vacature sneller opgenomen in de zoekresultaten en wordt ‘ie er ook automatisch weer uit verwijderd als je vacature gevuld is en je de pagina niet meer actief is. Je hoeft dit alleen te doen bij vacatures op je eigen site. Lees ook: Wat is een sitemap en hoezo moet ik die indienen bij Google?

En verder…

En verder gelden eigenlijk gewoon alle best practices voor een vacaturepagina. Schrijf een intro of beschrijving waar potentiële kandidaten enthousiast van worden (die wordt ook deels in Google for Jobs overgenomen namelijk) en optimaliseer je pagina voor SEO om de zoekmachine nóg beter te laten begrijpen wat voor vacature je hebt.

Meer weten?

Meer weten over Google for Jobs? De structured data laten implementeren? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij die vacaturetekst? Neem gerust even contact op. We helpen je graag verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog