Semantisch zoeken: hoe optimaliseer je content voor semantisch zoeken?

OMA B.V.
Dieselstraat 1B
6716 BC Ede
Kvk: 83301852
In 2022 en 2023 verschenen er twee Google Helpful Content updates om content gebaseerd op eigen kennis en ervaringen beter te herkennen en te belonen met betere posities. Gevolg? Sites met weinig, dubbele en/of nutteloze content verloren hun rankings. Net als sites die veel AI-content gebruiken om meer websitebezoekers te trekken.
Inmiddels is helpful content een belangrijk onderdeel van het rankingsysteem. Het algoritme bepaalt automatisch hoe behulpzaam content is voor een bepaald keyword. En je snapt het: hoe behulpzamer je content, hoe beter je rankings.
Helpful content is content die nuttig en betrouwbaar is voor zoekers. Niet content die speciaal gemaakt is om hoger in de zoekresultaten te komen. Om te bepalen of jouw content als helpful kan worden gezien, heeft Google een paar guidelines voor je opgesteld. De belangrijkste:
Natuurlijk speelt hier ook de user experience een rol bij. Je wil natuurlijk geen spelfouten in je tekst hebben staan. En je site moet bij voorkeur ook snel laden, goed beveiligd zijn en soepel werken op mobiele apparaten. Met andere woorden: ook Google Web Vitals dragen bij aan helpful content.
Goeie vraag. Google zegt namelijk dat je content moet maken voor mensen en niet voor zoekmachines. Toch is SEO nog wel belangrijk. Ook bij helpful content. On-page SEO en (interne) links helpen het systeem namelijk beter te begrijpen waar je content over gaat en wanneer het relevant is voor zoekers. En dat helpt je dus weer om iets hoger in Google komen.
Zelf ook helpful content maken? Met deze concrete tips zorg je ervoor dat jouw content straks waardevoller wordt. Voor lezers én voor je bedrijf.
Mensen gebruiken zoektermen met een bepaald doel. Ze willen bijvoorbeeld gewoon wat weten (informationeel), producten vergelijken (commercieel), iets kopen (transactioneel) of ergens naartoe (navigationeel). Dat noemen we zoekintentie. Om helpful te zijn, moet je content dus aansluiten op de intentie waarmee mensen zoeken. Bedenk dus goed wat mensen willen weten als ze zoeken naar het onderwerp of het keyword van je content.
Kijk eens of je persoonlijke ervaringen kunt delen in je content. Of dat je voorbeelden hebt van hetgeen waar je over schrijft. Daardoor laat je namelijk zien dat je weet waar je het over hebt. Dat je een ervaringsdeskundige bent. Dat verhoogt de betrouwbaarheid van je content. Van je hele site zelfs.
Bovendien geef je zo ook meteen wat extra originele informatie mee die je content écht uniek maakt. Ook mooi meegenomen.
Breek stukken tekst van 2-3 alinea’s of 150 woorden op met visueel opvallende tussenkoppen, afbeeldingen en/of video’s. Zo verbeter je de leesbaarheid en help je lezers makkelijker door je tekst te scrollen om snel de informatie te vinden waar ze naar op zoek zijn. Dat verbetert de user experience van je content.
Specifieke content is bijna altijd beter (lees: meer bruikbaar) dan algemene content. Leg processen stap-voor-stap uit en geef details en cijfers. Dus niet “breek lange stukken tekst op”, maar “breek stukken tekst van 2-3 alinea’s of 150 woorden op met visueel opvallende tussenkoppen, afbeeldingen en/of video’s”.
Bijvoorbeeld met een korte samenvatting waarmee mensen nog even herinnerd worden aan het belangrijkste van je content. Met een downloadbare checklist. Met interne links naar gerelateerde content. Of met een call to action waarmee je lezers aanspoort om contact op te nemen of een offerte aan te vragen. Daarmee rond je je content netjes af en help je lezers om die volgende stap te zetten.
Heb je nog vragen? Of kun je wel wat extra hulp en advies gebruiken bij het creëren van helpful content? Neem gerust even contact met ons op. We bekijken graag wat we voor je kunnen betekenen. Geheel vrijblijvend.
Geschreven door: Daniël Kuipers
Daniël is oprichter van Online Marketing Agency. Hij speurt het internet continu af naar de nieuwste snufjes en tactieken en blogt erover in begrijpelijke taal. Nou ja, soms dan.