Maar na de afgelopen weken weer 4 keer verschillende vragen te hebben gekregen als ‘kunnen we niet witte letters op een witte achtergrond letters plaatsen?’ of ‘kunnen we de tekst niet verbergen op een pagina?’, is het wel hoog tijd.
Er zijn eigenlijk twee redenen waarom ik de vraag krijg of het verbergen van teksten door bijvoorbeeld een witte tekst op een witte achtergrond te plaatsen een goed idee is.
Reden 1: sommige klanten hebben echt geen idee hoe Google werkt en denken dat Google de website ziet zoals wij dat zien.
Reden 2: klanten zijn zelf met SEO bezig, snappen er al wat meer van en proberen slimmigheidjes te bedenken om Google om de tuin te leiden.
Handelen op basis van deze argumenten doet je online positie geen goed en dus is een stukje opleiding en overdracht van SEO-kennis noodzakelijk. Voor ons is het namelijk belangrijk dat de klant weet wat we kunnen, weet wat we doen en vooral weet wat het oplevert.
Download dus ons gratis E-book en leer alles over zoekmachine optimalisatie. En voor reden 2 gaan we ook nog even dieper in op het hoofdstuk waarin staat dat SEO niet bestaat uit slimmigheidjes en dat wij Google niet voor de gek kunnen houden. ????
Stel dat het nou wel zou werken (wat 10-15 jaar geleden het geval was), wanneer zou je dan je content willen verbergen?
Als ik kijk naar de websites waar ik ooit mee heb gewerkt en die tekst verborgen en als ik kijk naar alle mensen die ooit zoiets aan mij hebben gevraagd, dan kan je het grofweg in drie categorieën indelen:
Ik haal je meteen even uit je droom; jij gaat Google nooit om de tuin leiden.
Het is een miljardenbedrijf met een gigantisch slimme machine. Elk trucje die jij bedenkt, is al bedacht en daar is ook al een oplossing voor bedacht.
Wanneer jij de tekst verbergt door het bijvoorbeeld wit te maken, dan lijkt er aan de voorkant niks aan de hand. Maar Google kijkt niet alleen naar de voorkant.
Google kijkt ook naar de achterkant van je website. De code. Daar ziet Google dus alle tekst staan op een plek die niet normaal is in een kleur die ongebruikelijk is.
Vervolgens ziet Google dat je achtergrond ook wit is. Een 1+1=2. Dus Google zal je hier snel voor straffen.
En wat houdt dat straffen dan in? Lagere rankings en je wordt misschien zelfs wel uit de indexatie gegooid als je het erg bont maakt.
Geschreven door: Daniël Kuipers
Daniël is oprichter van Online Marketing Agency. Hij speurt het internet continu af naar de nieuwste snufjes en tactieken en blogt erover in begrijpelijke taal. Nou ja, soms dan.