Terwijl alle ogen jarenlang waren gericht op de Bitcoin, ontwikkelde deze NFT’s zich langs de zijlijn in razend tempo.
En in dit artikel gaan we je 5 van de oudste NFT-projecten laten zien.
CryptoPunks werd gerealiseerd door LarvaLabs, twee creatieve techneuten die wel toekomst zagen in de blockchaintechnologie in combinatie met NFT’s. Naast CryptoPunks hebben ze nog meer projecten, maar deze werden minder succesvol dan deze gepixelde NFTs op de blockchain van Ethereum.
Het ligt niet aan je computer, maar deze cryptopunks zijn inderdaad gepixelde figuren. Ze zijn onderdeel van een gehele collectie van maar liefst 10.000 unieke stuks.
Niet alleen is dit een grote hype in de wereld van crypto, maar deze CryptoPunks worden gezien als nieuwe, moderne kunst.
Vraag je je nu af wat deze gepixelde afbeeldingen waard zijn? CryptoPunk met nummer #3100 staat te koop voor maar liefst 91 miljoen dollar. Een enorm bedrag, maar deze is nog niet verkocht. Eén andere CryptoPunk bleek wel erg veel waard. In maart van 2021 werd hij verkocht voor 4.200 Ethereum, wat gelijkstond aan ruime 7,5 miljoen dollar. Die staat daarmee in de top 5 duurste NFT’s ooit verkocht.
Nog niet overtuigd? Misschien krijg je wel FOMO nu je weet dat niemand minder dan VISA voor 150.000 dollar heeft geïnvesteerd in CryptoPunks.
Was jij de held of heldin die jouw Tamagotchi wél in leven kon houden? Dan zijn CryptoKitties misschien wel het overwegen waard.
CryptoKitties is een op de blockchain gebaseerd virtueel spel waarmee spelers virtuele katten kunnen adopteren, grootbrengen, verhandelen en jawel, zelfs mee gaan fokken. Katten, op een blockchain. Van zuivere technologie naar het eerste interactieve blockchainspel.
Het spel is één van de eerste game-geïnspireerde decentrale applicaties, beter bekend als dApps. Dit is een belangrijk onderdeel binnen de wereld van crypto en de verdere ontwikkeling van decentralized finance (DeFi). Dit betekent concreet dat niemand eigenaar is van dit spel, maar dat het georganiseerd wordt door alle spelers. Je bent dus écht zelf eigenaar van deze virtuele kat. Online spelen met kittens, er geld mee verdienen én tegelijk de toekomst van het spel bepalen? Jazeker, welkom in de wereld van de blockchaintechnologie en NFT’s!
Het spel draait op de blockchain van Ethereum en kende in 2017 een explosie aan aantal spelers. Het feit dat je geld kan verdienen met een online game, bracht heel veel mensen richting de wereld van NFT’s. Naar verluidt is er ooit meer dan 12 miljoen dollar betaald voor de aankoop van één kitten.
Bestaat jouw vrije tijd ook uit het kijken van memes? Memes, de willekeurige foto’s met de meest ludieke uitspraken, zijn niet meer weg te denken. We gebruiken ze dagelijks en hoe harder we lachen, des te beter.
In 2017 toen NFT’s de laatste nieuwe cryptotrend waren, was er ook al sprake van memes. Via het platform Peperium werden memes aangemaakt en verhandeld op de blockchain van Ethereum. Het was een heuse ‘meme-marktplaats’ waarbij iedereen memes kon maken die voor eeuwig zouden blijven bestaan.
Van zowel het platform als van de reputatie van Peperium is nog maar weinig over. Deze hebben plaatsgemaakt voor andere NFT-projecten die we vandaag de dag kennen. Dan maar gewoon memes blijven doorsturen in plaats van ze te verhandelen, een goedkopere oplossing ook.
Etheria is niet de naam van een Griekse Godin, maar wel een interactieve game dat is gebouwd op de blockchain van Ethereum. Wanneer je een game speelt, kunnen de makers zomaar de regels veranderen. Heb je net al die cheatcodes gevonden in de donkere hoeken van het internet, ben je er vervolgens niets mee omdat het hele spel veranderd is. Herkenbaar? Dan zijn blockchain-games jouw ding!
Momenteel hebben we verschillende NFT-games zoals Decentraland. Etheria wordt gezien als een primitieve versie van Decentraland waarbij je virtuele landtegels kon kopen en verkopen. Hiermee is ook de basis gelegd voor wat we nu kennen als GameFi: een uitgebreid game platform dat gebruikmaakt van NFT’s die je in verschillende games tegelijk kan gebruiken.
Stel je voor dat je Spyro de vliegende draak kan meenemen als vervoermiddel in Crash Bandicoot. In de wereld van blockchaintechnologie en NFT’s zou het mogelijk zijn!
Volgens sommige bronnen zouden NFTs zelfs hun oorsprong hebben gevonden in de beginjaren van crypto met de Colored Coins. Deze kleurrijke munten waren geen politiek statement, maar slechts Bitcoins die een andere kleur kregen.
De reden? Iedereen wil natuurlijk iets uniek en daarmee speciaal zijn.
Ze werden gekleurd om ze te onderscheiden van de andere Bitcoins. Hiermee hoopte ze natuurlijk dat deze vele malen meer waard zou zijn dan de huidige coins. Niet geschoten is altijd mis, toch?
Het was een poging om de functionaliteit van Bitcoin uit te breiden waardoor er ook andere valuta zouden kunnen bestaan op de blockchain van Bitcoin. Maar waar is dan de link met NFTs?
Deze kleurrijke munten lijken allesbehalve op de NFT’s die we vandaag kennen, maar met de hype die is ontstaan sinds 2017 willen ze zichzelf uiteraard profileren als trendsetter. Het is tenslotte wel een leuk verhaal, dat je een hele trend bent gestart!
Zelf hebben ze verklaard wat dan precies de link is met NFT’s, namelijk: wanneer er een betaling wordt gedaan met één van deze gekleurde munten, wordt het eigendom van deze token aan een ander persoon overgedragen, net zoals dat gebeurt met een NFT-token.
Uiteraard kan je deze filosofie toepassen op eendere welke transactie. Toch wordt gezegd dat deze de deur hebben geopend voor verdere experimenten met dezelfde filosofie en dat ze hiermee een basis hebben gelegd voor NFT’s.
Zullen we dan vanaf nu afspreken dat wij ook de basis hebben gelegd voor de toepassing van NFT’s in de wereld van online marketing?
Geschreven door: Daniël Kuipers
Daniël is oprichter van Online Marketing Agency. Hij speurt het internet continu af naar de nieuwste snufjes en tactieken en blogt erover in begrijpelijke taal. Nou ja, soms dan.