Customer journey fases: 5 stappen van de klantreis

OMA B.V.
Dieselstraat 1B
6716 BC Ede
Kvk: 83301852
Recruitment marketing is het gebruiken van marketingtechnieken om talent te overtuigen om voor jouw bedrijf te kiezen.
Het is dus eigenlijk gewoon marketing, maar dan gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten in plaats van nieuwe klanten. En daarvoor kun je verschillende strategieën inzetten:
Met recruitment marketing bouw je continu en structureel aan een goed imago als werkgever. Dat werkt een stuk beter dan werven op het moment dat je iemand nodig hebt.
Met deze tips wordt jouw recruitment marketing een succes:
Employer branding is het opbouwen en promoten van je reputatie als werkgevers. Het doel is namelijk om een aantrekkelijk merk te creëren dat mensen aantrekt, bindt en motiveert.
Bedenk dus wat jouw bedrijf een fijne plek maakt om te werken. Waarom moeten mensen bij jouw organisatie solliciteren en niet bij de concurrent? Dat moet je kraakhelder hebben voor je marketing en communicatie
Het belangrijkste is hier: show, don’t tell. Laat zíén hoe het er bij jouw bedrijf aan toe gaat.
Gebruik bijvoorbeeld foto’s, video’s en testimonials van huidige medewerkers om de werksfeer en bedrijfscultuur tastbaar te maken.
Echte verhalen van echte mensen werken vaak beter dan die iets-te-vrolijke vacatureteksten en advertenties. Post dus regelmatig echte verhalen van je medewerkers over hun projecten en successen. Of maak een “A day in the life-video”!
Tip: werksfeer en cultuur zijn belangrijk voor je employer branding, maar je kunt het natuurlijk ook hebben over de groeimogelijkheden in je bedrijf, de work-life balance of je maatschappelijke betrokkenheid.
Potentiële kandidaten bevinden zich op meerdere plekken.
En daar moet jij dus ook zijn met je content en vacatures.
Ga dus vooral op zoek naar de kanalen die jouw ideale werknemers gebruiken. Denk aan LinkedIn, Instagram of TikTok. Maar ook open dagen, gastcolleges en netwerkevents kun je gebruiken om in contact te komen met nieuw talent.
Oh, en vergeet zeker de vacaturebanken en jobboards niet. Werkzoekenden gebruiken ook gewoon nog Google om een passende baan te vinden. Lees ook Google for jobs: extra zichtbaarheid voor vacatures.
Tip: Bouw een talentpool op en houd ze met een e-mailcampagne regelmatig op de hoogte van nieuwe vacatures en andere relevante content die inspeelt op hun professionele interesses en ambities. Zo blijf je als werkgever top of mind.
De candidate experience is zeg maar de user experience, maar dan in het sollicitatieproces.
Die wil je optimaliseren en zo soepel mogelijk houden. Dat maakt namelijk vaak het verschil tussen afhaken of solliciteren.
En zo zorg je in eerste instantie voor een fijne candidate experience:
Geef ook feedback bij een eventuele afwijzing. Dat wordt vaak gewaardeerd (en is dus ook goed voor je imago).
Latente kandidaten zijn mensen die gewoon een baan hebben en misschien best open staan voor een nieuwe uitdaging, maar niet echt actief op zoek zijn.
Het grootste deel van de arbeidsmarkt bestaat uit deze mensen, dus de kans is groot dat die ene ideale kandidaat juist dáár tussen zit.
Alleen een probleempje: latente kandidaten scrollen niet door je vacatures. De kunst is dus vooral om ze kennis te laten maken met je bedrijf of organisatie. Om ze nieuwsgierig te maken en alvast een zaadje te planten.
Want misschien solliciteren ze niet vandaag, maar wél over 3 maanden en dan hoef je in ieder geval niet vanaf nul te beginnen.
Een goede manier om bij deze kandidaten zichtbaar te blijven is met een retargeting campagne als ze je eerdere content (lees: die blogs en video’s met echte verhalen van je medewerkers) al hebben gezien.
Maar heb je nog vragen of weet je niet waar je moet beginnen? Neem gerust even contact op. We helpen je graag verder.
Geschreven door: Sarah Veenboer
Sarah is online marketeer bij OMA. Deze amateurtoneelspeelster laat ook jouw website schitteren op het mooiste podium dat er is: de zoekresultaten van Google.