Zoeken
Menu

Ik ga je 10 manieren laten zie hoe je je website zo traag mogelijk kan maken. En dan weet je natuurlijk ook hoe je je website zo snel mogelijk kan maken.

Disclaimer: Om je website zo snel mogelijk te maken, moet je juist het tegenovergestelde doen. Maar ik hoop dat je dat wel snapt na de titel en de introductie ;-).

1. Upload afbeeldingen minstens 1 mb groot

Als je een afbeelding naar je website uploadt, moet je ervoor zorgen dat deze zo groot mogelijk is. Dus niet 300 x 300, maar 5000 x 5000 als dat kan.

Daarnaast moet je ‘m ook absoluut niet optimaliseren met een tools als TinyPNG en moet je er ook niet voor zorgen dat de afbeelding het juiste bestand is. Maak er dus vooral een JPEG van als ’t een transparante achtergrond heeft en maak er een PNG van als de afbeelding geen transparante delen heeft.

2. Installeer zoveel mogelijk plugins

Hoe meer plugins, hoe beter. Installeer voor elke functionaliteit een plugin.

Bijvoorbeeld voor Analytics, de Facebook Pixel, voor die ene mooie header, voor de sharebuttons en voor het inladen van content. Zorg dat je website minstens 25+ plugins heeft, want dan ga je pas echt merken dat je website sneller wordt.

The sky is the limit.

3. Maak gebruik van zoveel mogelijk externe tools & scripts en laad ze zo vroeg mogelijk in

Naast plugins zijn externe bestanden, scripts en tools ook erg belangrijk. Zeker als je ze vroeg inlaadt.

Gebruik dus vooral zoveel mogelijk tools, zet zoveel mogelijk video’s in de header en laadt zoveel mogelijk content in van andere websites.

Denk aan iframes, YouTube video’s, Instagram feeds, scripts van Analytics, Leadinfo, Facebook en natuurlijk opt-in formulieren van bijvoorbeeld OptinMonster.

Hoe meer functionaliteiten, hoe beter.

4. Maak gebruik van goedkope shared hosting

Je denkt misschien dat je website het leuk vindt als hij alleen op een server staat. Maar dat vindt je website helemaal niet leuk. Je website vindt het veel gezelliger als hij met 100 websites op een slome server staat.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Samenwerken gaat dan veel beter, elkaar helpen gaat dan veel beter en als je problemen hebt, kun je dat mooi met elkaar delen.

Teamwork makes the dream work, right?

5. Maak gebruik van een gratis thema met honderden functionaliteiten

Als je een website wilt gaan maken, dan moet je dit absoluut zelf doen. Dat is altijd de juiste keuze. Als je dan aan de slag gaat, moet je vooral zorgen dat je een thema gebruikt dat niet veel is gedownload en dat echt alles in het thema zit.

Want je moet natuurlijk niet hebben dat je iets wilt maken wat je thema niet aan kan. Dus controleer op voorhand goed of het thema voor iedereen op aarde geschikt is. Dan voorkom je namelijk teleurstellingen achteraf.

6. Gebruik geen caching

Over het sneller maken van je website is veel op het internet te vinden. Maar waarom zou je dat nou willen? In die artikelen staan een aantal tips die niet waar zijn. En die gaan we nu dan ook even goed ontkrachten.

We beginnen caching. Caching wil je dus absoluut niet. Want jij wilt toch helemaal niet dat een deel van je website wordt opgeslagen op de computer van een bezoeker? Dan kan zomaar snelheidswinst opleveren en dat is nooit wat je wilt.

Je wilt een trage website, zodat bezoekers lekker lang moeten wachten. Zo blijven ze lekker lang op je website plakken zonder op dat kruisje te klikken!

7. Gebruik geen lazy loading

Als iets begint met het woord lazy, dan haak ik al af. En hetzelfde geldt natuurlijk voor lazy loading. Als we het hebben over websites, dan mag lazy loading de prullenbak in.

Want als het lui is, dan hoef ik het niet.

Lazy loading houdt in dat het bepaalde elementen later inlaadt. Dat vind ik niet handig, want als iemand mijn website bezoekt, dan moet hij wel de 6 video’s zien die in de header staan.

Want dat is het belangrijkste wat er is. Sowieso.

8. Maak geen gebruik van een CDN

Als je gebruikt maakt van een CDN, dan staat je website op meerdere servers in de hele wereld. Dat vind ik wel spannend… mensen in Argentinië kunnen dan ook je website probleemloos en snel bezoeken.

En dat hoeft van mij niet. Ik wil namelijk alleen dat mensen in Utrecht snel mijn website kunnen bezoeken. Mensen in andere provincies hebben namelijk niks te zoeken op mijn website.

9. Maak geen gebruik van GZIP-compressie

Compressie is niks anders dan het verkleinen van data. En dat vind ik eng. Ik wil namelijk niet dat mijn data verkleind moet worden. Ik ben trots op mijn data en de data is het belangrijkste wat er is.

Daar moet mijn website vanaf blijven.

10. Ruim je website en database zo min mogelijk op

Ik floreer wanneer er chaos is. Hoe meer chaos, rommel, mensen en spullen, hoe beter dat voor mij is. En dat vindt mijn website ook. 2000 afbeeldingen van 3 MB per stuk (zie tip 1)? YES! Veel pagina’s die niet gebruikt worden? YES! Veel rommel, demo’s en bestanden op de server? YES PLEASE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog

Download onze e-books
Download onze E-books