Zoeken
Menu

De bezoeker komt ergens uit waar hij niet uit wil komen, Google komt uit op een dood spoor en de pagina waar je naar linkt krijgt de waarde niet meer gestuurd. Oftewel, een kapotte link heeft alleen maar verliezers.

Maar wat is een kapotte link? Hoe achterhaal je ze en wat moet je er mee doen? Dat leg ik je uit!

Een kapotte link, ook wel broken link genoemd, is een link die niet juist linkt. Dat is een beetje vaag, maar dat komt omdat een link op verschillende manier kapot kan zijn.

Zo kan je bijvoorbeeld een typefout gemaakt hebben. Dus linken naar /bolg in plaats van /blog, maar het kan ook zo zijn dat jij goed hebt gelinkt en dat vervolgens de doelpagina is verwijderd.

Het kan zo zijn dat die pagina verwijderd is omdat de actie niet meer bestaat, maar het kan ook zo zijn dat de URL is aangepast en er geen redirect is aangemaakt.

Het resultaat van het klikken op een kapotte link is vaak dat je uitkomt op een 404-pagina. Tenminste, dat zou wel moeten! Want ik kom helaas nog veel websites tegen die nog geen 404 pagina hebben.

kapotte link 404 pagina

Een kapotte link kan je eigenlijk op twee manieren oplossen:

  • Je pakt de link bij de bron aan. Oftewel: je past de link zelf aan.
  • Je pakt de pagina waar je naar linkt aan.

Beide opties ga ik uitleggen. Wanneer we even teruggaan naar het eerdergenoemde voorbeeld /bolg, dan is het heel duidelijk wat je moet doen. Je moet namelijk de link aanpakken bij de bron en /bolg aanpassen naar /blog.

Deze optie is in 90% van de gevallen de juiste optie. Maar wat nou als je het geen typfout is geweest, maar je wel alle links wilt aanpassen omdat de pagina anders gaat heten?

Dan is het niet te doen om ze allemaal handmatig aan te passen. Zeker niet wanneer je de link 100 keer in je website hebt staan. Wat je dan moet doen, is het instellen van een redirect.

Een redirect is een doorverwijzing, waarmee je eigenlijk zegt: De pagina is verhuisd van X naar Y. Hierdoor weet Google wat hij moet doen en hierdoor komt de gebruiker ook op de juiste plek uit.

Dit vergelijk ik altijd met het doorsturen van je post wanneer je net bent verhuisd. Ook hierbij wil je voor jezelf, maar ook voor de persoon die de post heeft gestuurd, dat het goed aankomt.

En dat wil je online net zo regelen.

Redirect voorbeeld

Op deze manier wordt de bezoeker en Google goed doorgestuurd, maar vergeet niet: het is wel altijd beter om de link toch nog aan te passen. Als je dat een paar jaar niet doet, heb je straks duizenden redirects in je website zitten.

Dat wil je ook weer niet.

Nu het duidelijk is wat een kapotte link is en hoe je ze op moet lossen, laat ik je 3 makkelijke manieren zien hoe je zelf kapotte links kan opsporen.

En we beginnen met Screaming Frog.

1. Screaming Frog

Screaming Frog is een programma dat kan doen alsof hij door je website gaat/kruipt zoals Google dat doet. Screaming Frog neemt alle URL’s die je gebruikt binnen je website mee en toont daar alle belangrijke informatie van.

Denk aan:

  • Of de URL indexbaar is
  • Of de pagina een H1 heeft
  • Of de pagina een meta omschrijving heeft
  • Of de pagina een meta titel heeft

En nog veel meer! Maar Screaming Frog geeft dus ook aan wanneer er een kapotte link binnen je website te vinden is.

Hoe dat er dan uit komt te zien? Daarvoor heb ik even een kapotte link toegevoegd aan een testbericht op mijn website. Zie de derde link in onderstaand voorbeeld.

Kapotte link achterhalen met Screaming Frog

Wat nog wel even belangrijk is om te benoemen, is dat Screaming Frog alleen gratis is tot 500 URL’s. Mocht je een grotere website hebben, dan moet je een licentie afnemen of voor de andere opties gaan.

2. Google Search Console

Als je website nog geen Search Console heeft, dan moet je dat nu gaan regelen. Dat moet, ja.

Search Console is een van de belangrijkste Google tools en geeft jou meer macht over de indexatie van je website in Google.

Binnen Search Console heb je een kopje genaamd ‘Pagina’s’. Als je dan vervolgens links op het blokje ‘Niet geïndexeerd’ klikt, dan krijg je alle dekkingsfouten binnen je website te zien.

paginas niet geindexeerd search console

En laat de kapotte links, ook wel 404’s genoemd, nou een van deze dekkingsfouten zijn. Klik op ‘Niet gevonden (404)’ en op ‘Soft 404’ om de kapotte link te achterhalen en tadaaaa!

Alle kapotte links op een rijtje.

404 oplossen search console

Er zijn verschillende websites die jouw website kunnen controleren op 404’s zoals Screaming Frog dat doet. Zelf ben ik erg fan van de Online Broken Link Checker en de Dead Link Checker.

Door simpelweg de URL van je website in te typen, de code in te vullen en door de juiste optie te selecteren kan je de Online Broken Link Checker al het werk laten doen.

Online Broken Link Checker

De Online Broken Link Checker gaat vervolgens alle pagina’s doorlopen en zal, wanneer hij een kapotte link tegenkomt, deze rapporteren. Ook hier heb ik even expres een kapotte link aan mijn website toegevoegd, zodat jij het resultaat kan zien.

Kapotte links binnen website

Dit artikel is geschreven op 31 maart 2020 en geüpdatet op 18 juni 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog

Download onze e-books
Download onze E-books