Zoeken
Menu

In sommige delen van de wereld krijgt Google minder of zelfs helemaal geen voet aan de grond. Daar gebruikt men andere zoekmachines om antwoord te krijgen op al hun vragen. Hoe zit dat allemaal precies?

Meest gebruikte zoekmachines in Nederland en Europa

Laten we eens kijken naar de meest gebruikte zoekmachines in Nederland. Hier heeft Google bijna 93% van het marktaandeel in handen. Bing (3,5%), DuckDuckGo (1,2%) en Yahoo! (1%) volgen met zeer gepaste afstand.

In de landen om ons heen is dat niet veel anders. Ook in België en de UK beschikt Google ongeveer 93% van het marktaandeel. In Duitsland ligt dat getal op 90%. Net als in de UK wordt Bing daar iets meer gebruikt. En ook het Russische Yandex doet het met 1% niet slecht in Duitsland.

Als we naar heel Europa kijken, dan zien we vergelijkbare cijfers wat betreft Google en Bing. Verder lijkt het erop dat Yandex met 2% het over het algemeen wat beter doet en DuckDuckGo met 0,5% juist wat minder.

Amerika

In de U.S. is ook Google de grootste met ongeveer 89%. Bing vertegenwoordigt daar 6,5% en Yahoo! en DuckDuckGo allebei ongeveer 2%.

Kijken we wat meer naar Zuid-Amerika, dan zien we een klein verschilletje. Google wordt daar wat meer gebruikt (96%) en Bing (2%), Yahoo (1%) en DuckDuckGo (0,1%) wat minder.

Afrika

Google is met bijna 97% ook in Afrika de meest gebruikte zoekmachine. De tweede plaats is voor Bing met iets meer dan 2% en op de derde plaats vinden we met 0,4% van de zoekopdrachten een nieuwkomer: Petal Search.

Petal Search is een widget op Huawei telefoons die net als een zoekmachine gebruikt kan worden om nieuws, afbeeldingen, apps en meer te vinden … maar dan rechtstreeks vanaf het startscherm.

Rusland

In Rusland (en sommige andere voormalige oostbloklanden) zien we wel een hevigere concurrentiestrijd. Daar is Yandex met bijna 60% marktaandeel namelijk de meest gebruikte zoekmachine. De overige 40% gaan naar Google.

Niet gek, als je bedenkt dat Yandex – dat vanwege belastingtechnische redenen haar hoofdkantoor overigens in Nederland heeft – niet alleen een zoekmachine is. Net als Google biedt het bijvoorbeeld ook diensten op het gebied van muziekstreaming, e-mails, cloudopslag en vertalingen.

China

Google is sinds 2010 niet meer beschikbaar in China omdat het bedrijf niet wilde voldoen aan eisen van de staat, waaronder het censureren van allerlei informatie. Daardoor worden er in China andere zoekmachines gebruikt.

Welke? Voornamelijk Baidu (40%), Yandex (22%) en Bing (19%). Maar toch wordt via-via ook Google in ongeveer 5% van de gevallen nog gebruikt. Dat is net iets minder dan Tencent’s zoekmachine Sogou (8%) en net iets meer dan Haosou (3%).

Een redelijk versplinterd landschap dus!

Azië (overig) & Oceanië

In Aziatische landen als Japan, Indonesië, Vietnam en Thailand is Google overigens wél veruit de grootste met gemiddeld 92% van het gebruik. En ook in Hong Kong, Australië en Nieuw-Zeeland gebruikt men vooral Google om informatie op te zoeken op het internet.

Zoekmachines als Yandex (2%) en Bing (1,5%) komen niet echt in de buurt.

TLDR;

Google is bijna overal de meest gebruikte zoekmachines. Alleen in Rusland (Yandex) en China (Baidu) is dat anders. Concurrerende zoekmachines als Bing, Yahoo! en DuckDuckGo blijven vaak ver achter.

En dat zal voorlopig nog wel even zo blijven.

Dit artikel is geschreven op 29 februari 2021 en geüpdatet op 14 mei 2023

Wat is een zoekmachine?

Een zoekmachine is een website of programma waarmee gebruikers informatie kunnen vinden op het internet. Op basis van een zoekterm van de gebruikers geeft de zoekmachine resultaten. Voor de meeste internetgebruikers is een zoekmachine het startpunt van hun zoektocht naar informatie.

Welke zoekmachines zijn er allemaal?

Er zijn een heleboel verschillende zoekmachines. We kennen natuurlijk allemaal Google. Maar ook Bing, Yahoo! en Yandex worden veel gebruikt. Daarnaast zijn er nog privacy- of milieuvriendelijke varianten als DuckDuckGo en Ecosia. En in China wordt Baidu veel gebruikt.

Wat zijn de meest gebruikte zoekmachines ter wereld?

De meest gebruikte zoekmachine ter wereld is Google. Bing staat op een tweede plek en het Russische Yandex is derde. De top wordt gecompleteerd door Yahoo (4e), DuckDuckGo (5e) en de Chinese zoekmachine Baidu (6e). Alle andere zoekmachines hebben een veel kleiner marktaandeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog

Download onze e-books
Download onze E-books