Heuristieken

Betekenis: Heuristieken

Heuristieken zijn mentale shortcuts of vuistregels die mensen gebruiken om snelle en intuïtieve beslissingen te nemen of problemen op te lossen. Deze strategieën worden vaak toegepast wanneer er tijdsdruk is of wanneer volledige informatie ontbreekt. Heuristieken kunnen handig zijn omdat ze tijd besparen en het besluitvormingsproces versnellen, maar ze kunnen ook leiden tot systematische denkfouten of onnauwkeurige conclusies.

Enkele voorbeelden van heuristieken

Een bekend voorbeeld van een heuristiek is de beschikbaarheidsheuristiek, waarbij mensen de waarschijnlijkheid van een gebeurtenis beoordelen op basis van hoe gemakkelijk ze voorbeelden of informatie over die gebeurtenis kunnen herinneren. Een andere veelvoorkomende heuristiek is de representativiteitsheuristiek, waarbij mensen beslissingen nemen op basis van hoe goed een situatie overeenkomt met hun mentale stereotype van die situatie.

Heuristieken kunnen nuttig zijn in alledaagse situaties, maar het is belangrijk om te erkennen dat ze niet altijd leiden tot optimale beslissingen of oplossingen. Het bewust zijn van het gebruik van heuristieken kan helpen bij het verminderen van denkfouten en het nemen van meer doordachte beslissingen.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency