Zoeken
Menu

Wat is een NFT marketplace?

Een NFT marketplace is een online platform waar iedereen zijn of haar favoriete NFT kan kopen en verkopen. Met de stijgende populariteit zijn er afgelopen jaren verschillende marketplaces ontstaan. Ze hebben allen hetzelfde doel, maar toch zijn er belangrijke verschillen.

NFT marketplaces maken gebruik van blockchaintechnologie; verschillende netwerken die elk hun eigen blockchain hebben. Het grootste netwerk momenteel is die van Ethereum. Dit betekent dat het kopen en verkopen van NFT’s wordt gedaan met Ether als betaalmiddel. Door de populariteit en het grote aantal gebruikers wordt het netwerk overbelast. Hierdoor betaal je als gebruiker hoge transactiekosten.

Een paar honderd dollar betalen voor een transactie is helaas geen uitzondering.

Daarom zijn er inmiddels ook andere NFT marketplaces ontwikkeld met een andere blockchain. Hierdoor hebben ze aanzienlijk minder transactiekosten en is het dus ook interessanter. Let op:  een NFT kan maar bestaan op één blockchain. Je kan jouw digitale kunst niet zomaar van de ene blockchain naar de andere blockchain sturen.

Wat kan je doen op een NFT marketplace?

Op een NFT marketplace kan jij op zoek gaan naar voor jouw interessante NFT’s. Uiteraard met het doel om deze te bewaren of te verhandelen (met een goede winstmarge). Potentiële investeerders zoeken dus digitaal naar hun favoriete items en hopen hiermee gouden zaken te doen. Je kan hierbij filteren op verschillende categorieën:

  • Digitale kunst
  • Muziek
  • Collectibles
  • Fotografie
  • Metaverse

Hoe gebruik je een NFT marketplace?

Een NFT marketplace is voor iedereen toegankelijk.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een software wallet zoals MetaMask. Dit is een Chrome extensie die jou verbindt met jouw favoriete NFT marketplace, zodat jij een NFT kan kopen of verkopen. Eenmaal op de NFT marketplace zal MetaMask toegang aan je vragen. Heb je genoeg geld op jouw wallet staan? Dan kan jij vanaf dit moment een NFT kopen!

Er komen steeds meer NFT-marketplaces bij waarbij je geen aparte software wallet hoeft te hebben. Zij maken gebruiken van een ingebouwde wallet die je automatisch aanmaakt wanneer je je aanmeldt.

Opmerking: elke marketplace heeft een dominant netwerk waar gebruik van wordt gemaakt. Bij OpenSea en bij Rarible is dat Ethereum, maar bij NFTb is dat bijvoorbeeld Binance. Zij hebben dus een andere betaalmunt.

Beste NFT marketplaces

Er zijn verschillende NFT marketplaces, de ene wat populairder dan de andere. In essentie hebben ze allemaal hetzelfde doel: handel in NFT’s mogelijk maken. We gaan nu de beste NFT marketplaces doorlopen.

Maar voordat we dat gaan doen, moet je eerst dit nog even weten: elke marketplace heeft een dominant netwerk waar die gebruik van maakt. Bij OpenSea is dat Ethereum, bij Rarible ook, maar bij NFTb is dat Binance. Dus die hebben allemaal een andere betaalmunt.

OpenSea

OpenSea is bij uitstek de meest populaire NFT-marketplace. Dit kunnen we zien aan zowel het aanbod NFT’s maar ook aan het handelsvolume op OpenSea wat buitengewone proporties aanneemt. Nog nooit is er zoveel gehandeld in NFT’s als in januari van 2022. OpenSea is opgericht in 2018, ver voor de NFT-hype die we momenteel kennen. Ondanks dat Ethereum nog steeds het populairste netwerk is, ondersteunt OpenSea nu meerdere blockchains:

  • Ethereum
  • Polygon
  • Klaytn

Rarible

Rarible is momenteel ook één van de betere NFT-marketplaces. In tegenstelling tot OpenSea heeft Rarible minder categorieën beschikbaar en is het aanbod ook kleiner. Hierdoor heeft Rarible minder gebruikers. Net zoals OpenSea ondersteunt Rarible ook verschillende netwerken:

  • Ethereum
  • Flow
  • Tezos

NFTb – Binance NFT marketplace

Binance kan niet achterblijven en ontwikkelde NFTb. Dit is een NFT-marketplace op het netwerk van de Binance Smart Chain (BSC). Zij willen dé oplossing bieden voor het overbelaste netwerk van Ethereum om zo handel in NFT’s op het eigen netwerk promoten. Er zijn minder transactiekosten en de transactiesnelheid is ook aanzienlijk beter.

Nifty Gateway

Nifty Gateway is een grote marketplace dat veiligheid centraal zet. In tegenstelling tot andere NFT-marketplaces maakt Nifty Gateway geen gebruik van een software wallet, maar beveiligen ze alles met eigen wallets. Naast een verbeterde veiligheid, betaal je dus ook geen transactiekosten.

Het nadeel is dat NFT-bezitters hierdoor beperkte vrijheid hebben. Je kan jouw NFT niet verhandelen op andere plaatsen. Nifty Gateway is daarentegen wel één van de weinige NFT-marketplaces waar je een NFT kan kopen met euro’s en dollars, en dus niet alleen met crypto.

NBA Top Shot

NBA Top Shot is een NFT-marktplaats die uitsluitend is bedoeld voor sportgerelateerde items. Hier koop en verkoop je unieke sportmomenten uit de basketbalgeschiedenis in de vorm van een NFT. Zo kan je hier voor meer dan 500.000 dollar een videofragment kopen van de Amerikaanse basketballer LeBron James.

Het platform is ontwikkeld door Dapper Labs, hetzelfde team achter de bekende CryptoKitties. Om te investeren moet je een account maken op Dapper. Het is hier dus niet nodig om een software-wallet te hebben.

NBA Top Shot is een populair NFT-platform voor alle basketbal-gerelateerde sportfragmenten, maar kent ook zijn beperkingen. Je vindt hier bijvoorbeeld geen digitale kunst of andere soorten NFT’s.

Mintable

Mintable is vergelijkbaar met OpenSea, met het grote verschil dat je bij Mintable een account moet aanmaken alvorens je kan handelen. Net als OpenSea is Mintable gebouwd op het netwerk van Ethereum en koop en verkoop je dus NFT’s met Ether. Deze gaan ook weer gepaard met hoge gas fees.

Het platform van Mintable is geschikt om op een eenvoudige manier zelf een NFT te maken en te listen. Dit is bij andere NFT-marketplaces zoals OpenSea complexer. Bij Mintable list je jouw eerste 50 NFT’s volledig gratis.

Axie Marketplace

Axie Marketplace is dé NFT marketplace voor de videogame Axie Infinity. Axies kan je vergelijken met tamagotchi’s van de jaren ’90. Via het spel kunnen spelers het duel aangaan met elkaar en hierbij geld verdienen. Op deze marketplace kunnen spelers axies kopen, maar ook andere NFT’s die zij kunnen gebruiken in het spel. Axie NFT’s zijn gebouwd op de blockchain van Ethereum en hierdoor verhandelbaar op verschillende NFT-marketplaces.

Deze marketplace verhandelt dus uitsluitend NFT’s die gebuikt worden in de videogame. Hier vind je geen NFT art of metaverse NFT’s.

SuperRare

SuperRare is in 2018 is gelanceerd op de blockchain van Ethereum. Het platform focust zich op exclusieve digitale kunst. Wanneer je jouw digitale kunst digitaal tentoonstelt, betaal je hier als artiest 15% galeriekosten. Voor de koper is deze vergoeding 3%. Dit zijn bijkomende kosten die andere NFT marketplaces niet hebben, maar SuperRare zelf zegt dat dit minimaal is vergeleken met de galeriekosten in een fysieke galerij.

Om het exclusieve karakter te behouden, accepteert het slechts 1% van de aanmeldingen. Op deze manier wil SuperRare een high-end NFT-marketplace zijn.

Conclusie – voor welke kies je?

Er zijn verschillende NFT-marketplaces met elk hun voor- en nadelen. Het netwerk van Ethereum is bij uitstek het meest populair en het meest gebruikt, waardoor je vaak hoge gas fees betaalt bij de aankoop van je NFT.

Als reactie hierop zijn er steeds meer andere netwerken beschikbaar om deze transactiekosten te vermijden. Het is dan ook een belangrijke afweging die je zelf moet maken. We zien ook steeds meer NFT marketplaces die zelf het beheer doen van hun wallets. Voor sommige mensen kan dit een voordeel zijn, waarbij dit voor anderen net weer een groot nadeel is.

De grootste NFT marketplace is momenteel OpenSea, dankzij het grote en diverse aanbod NFT’s. Hier vind je alles van digitale kunst tot muziek NFT’s en nog veel meer. En dat is is ook marketplace die ik persoonlijk gebruik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog