Zoeken
Menu

Wat is topical authority?

Topical authority is de mate waarin je website door Google wordt gezien als expert op een specifiek gebied. Met andere woorden: hoe geloofwaardig je website is als het gaat om een bepaald onderwerp. Over het algemeen geldt dan ook hoe hoger je topical authority is in een bepaalde niche, hoe groter de kans is dat je goede rankings kan behalen.

Is topical authority belangrijk voor Google?

Ja en nee. Topical authority is namelijk geen officiële ranking factor. En je kan het ook niet echt goed meten. Toch is het wel een belangrijk signaal voor Google. Dat zit zo:

Stel. Je schrijft blogs over de gezondheid van honden en katten. Je geeft tips over het schoonmaken van hun vacht en je verkoopt misschien wel wat biologische hondenbrokken of gezond kattenvoer. Dan heb je autoriteit opgebouwd op het gebied van huisdieren.

Schrijf je dan ineens een artikel over cryptomunten? Dan is de kans niet erg groot dat je daarmee hoog in Google komt te staan. Google ziet je website immers als expert op het gebied van huisdieren en niet op het gebied van crypto. Gevolg? Je artikel over cryptocoins wordt beschouwd als minder geloofwaardig en zal dus niet zo goed ranken.

Voordelen voor SEO en je website

Door autoriteit op te bouwen, werk je dus ook aan betere rankings in de toekomst. In ieder geval voor keywords die relevant zijn voor jouw vakgebied. Maar er is meer.

Door voornamelijk in je eigen vakgebied te blijven, creëer je namelijk bijna automatisch ook meer mogelijkheden voor logische interne links in je content. En daardoor werk je ook automatisch weer aan betere posities van bestaande pagina’s.

Bovendien bied je bezoekers op deze manier ook meer content waar ze waarschijnlijk óók geïnteresseerd in zijn, waardoor ze langer op je site blijven. Lijkt ons ook niet verkeerd.

Hoe verhoog je je topical authority?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe verhoog je je topical authority? Goede vraag. Met deze tips werk je gestructureerd aan een autoritaire website met hogere rankings en meer bezoekers:

1. Focus je op een niche

Begin klein. Dat is makkelijker dan je meteen te richten op een breed onderwerp waar veel concurrentie voor is en verhoogt de kans op succes. Heb je al best wat op je website staan en trek je al wat bezoekers vanuit Google? Dan kun je kijken of je stapje-voor-stapje kan uitbreiden om ook beter gevonden te worden op de grote onderwerpen.

2. Doe zoekwoordenonderzoek

Een zoekwoordenonderzoek of zoekwoordenanalyse is cruciaal. Het geeft namelijk aan waar mensen naar op zoek zijn en wat ze willen weten. Bovendien vind je zo ook subtopics of deelonderwerpen voor content waarmee je de diepte in kan gaan. Of beter gezegd: content waarmee je je topical authority verhoogt. Longtails en semantisch gerelateerde termen zijn hier perfect voor.

3. Maak helpful content

En met helpful content bedoelen we content die perfect voldoet aan de zoekintentie van gebruikers en waarmee je ook écht waarde toevoegt. Dus niet herkauwen wat er al is of snel wat door ChatGPT laten schrijven, maar echt iets unieks maken waaruit blijkt dat jij de expert bent.

4. Groepeer je content

Door je content letterlijk aan elkaar te linken met interne links, creëer je een soort kleine hubs of clusters met relevante content. Zo bouw je dus ook een soort mini-autoriteit op voor die deelonderwerpen uit punt 2 hierboven.

5. Ga voor topical linkbuilding

Linkbuilding is sowieso goed voor je SEO, maar ook hier kun je je topical authority mee vergroten. Een link van een andere website die ook gerelateerd is aan jouw niche is vaak namelijk meer waard dan een link van een domein dat in principe niks met jouw onderwerp te maken heeft. Alsof de ene expert naar de andere expert verwijst.

Meer weten?

Wil je meer weten over topical authority? Kun je wel wat hulp gebruiken bij dat zoekwoordenonderzoek, bij het creëren van waardevolle content of bij linkbuilding? Neem vrijblijvend contact op. We kijken graag of we iets voor je kunnen betekenen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog